Programul Balastiera 2020

La aceste acțiuni derulate în cadrul activităților curente derulate de Inspecția ANAR, se adaugă și cele realizate, în cadrul programului BALASTIERA 2020, desfășurate în comun cu alte instituții de control ale statului (respectiv cu reprezentanți ai Agenției Naționale de Resurse Minerale, Gărzii Naționale de Mediu, Inspectoratului General al Poliției Române și Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier). În acest program, participă 25 de inspectori din cadrul Administrației Naționale ”Apele Române” și de la 8 Administrații Bazinale de Apă (Someș-Tisa, Banat, Mureș, Jiu, Olt, Buzău-Ialomița, Siret și Prut-Bârlad) care desfășoară și la această oră, acțiuni de control încrucișate. Până în prezent, acțiunile de control s-au extins în aproape 10 județe ale țării, au fost aplicate amenzi în valoare de peste 1 milion de lei și s-au înaintat 6 plângeri penale.
În acest an, atât prin demersurile pe care ANAR le-a făcut, reușind să aducă modificări legislative la Legea Apelor 107/1996 (prin Legea nr.122/2020, la art. 33, alin. 10-14), cât și prin cadrul legal subsecvent în curs de elaborare, inspectorii Administrației Naționale ”Apele Române” și cei ai Administrațiilor Bazinale de Apă primesc atribuții suplimentare de control. Aceasta înseamnă că, împreună cu celelalte instituții de control din cadrul altor ministere responsabile, vor putea identifica mult mai eficient activitatea și transportul agregatelor minerale exploatate ilegal, aplicând sancțiuni și amenzi ori de câte ori va fi constatată nerespectarea prevederilor legale.
În plus, în prezent, prin platforma electronică dezvoltată (și care va intra într-o primă etapă de testare) la ministerul de resort (respectiv Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor), cu sprijinul echipei de suport din care fac parte și specialiști de la Apele Române, România va beneficia de cel mai modern sistem informatic de monitorizare a exploatării și a transportului de agregate minerale. Această aplicație va fi un instrument util de management al circulației și de control al materialelor și provenienței agregatelor minerale, indiferent de locul unde acestea sunt exploatate, fie că vorbim despre albiile râurilor, maluri sau terase. Platforma va furniza autorităților competente din domeniu o evidență clară a utilizatorilor/beneficiarilor care funcționează în baza actelor de reglementare emise de autorități, inclusiv a autorizațiilor de gospodărire a apelor. De asemenea, va putea fi accesibilă și cetățenilor.

DESPRE NOI