A.B.A Jiu a început acţiunile dedicate sărbătoririi Zilei Mondiale a Apei 2018

În data de 22 martie 2018, Administrația Naționala Apele Române, sub patronajul Organizației Națiunilor Unite, împreună cu instituțiile și organizațiile din domeniu, celebrează pentru a douăzeci și cincea oară Ziua Mondială a Apei, această manifestare evidenţiază importanţa pe care o are apa în viaţa de zi cu zi.

Tema sub care se celebrează Ziua Mondială a Apei în acest an este, Natură pentru apă și  reprezintă un apel către omul modern să înțeleagă importanța vitală a apei și să revină la relația sa tradițională cu apa și, în general, cu mediul înconjurător.

 

Administrația Bazinală de Apă Jiu a demarat, la nivelul celor patru judeţe aflate în administrare, începând de astăzi, 19 martie 2018, acțiunile dedicate Zilei Mondiale a Apei – 22 martie, acţiuni de igienizare, prezentări în cadrul unităţilor de învăţământ, vizite ale elevilor la Laboratoarele instituţiei. Aceste evenimente se vor desfăşura până la sfârşitul lunii martie.

Administraţia Bazinală de Apă Jiu, prin subunităţile sale, Sisteme de Gospodărire a Apelor Dolj, Gorj, Mehedinţi şi S.H.I Petroşani,  organizează o serie de acțiuni menite să evidențieze rolul apei pentru existența vieții și dezvoltarea economică și socială a omenirii.

Luni 19.03.2018  formațiile din cadrul Sistemului de Gospodărire a Apelor Gorj vor desfășura acțiunea de curățenie de primăvară după cum urmează:

– Formația Gilort în colaborare cu Primăria Novaci, desfășoară acțiunea de igienizare a cursului de apă Gilort pe tronsonul Pociovaliște, amonte MH4- Fabrica de Cherestea Gura Văii;

– Formația Jiu Amonte în colaborare cu Primăria Tismana, desfășoară acțiunea de igienizare a cursului de apă Tismana pe  tronsonul amonte Coada lacului- Mânăstirea Tismana;

– Formația Jiu Aval în colaborare cu Primăria Țicleni, desfășoară acțiunea de igienizare  a cursului de apă Cioiana pe tronsonul Str. Petroliștilor – Str. Villeneuve.

Deasemenea, angajații de la Sediul Administrativ și Atelierul Mecanic aparținând Sistemului de Gospodărire a Apelor Gorj  în colaborare cu Serviciul Județean de Gestionare a Deșeurilor și a Activităților de Salubrizare (SJGDASGorj  și Primăria Minicipiului Tg Jiu , vor realiza igienizarea cursului de apă Șușița pe tronsonul aval pod Bârsești, zona Nuci – aval pod DN 65 Drobeta Turnu Severin.

Aceste acțiuni se vor derula pe tot parcursul anului și au ca scop informarea oamenilor și  coștientizarea importanței apei de către aceștia, prin participarea voluntară în număr cât mai mare la toate activitățile de igienizare pentru  evitarea producerii unor efecte negative asupra apei.

Marți, 20 martie şi vineri 23 martie angajaţii A.B.A Jiu vor susţine o lecţie deschisă preşcolarilor de la Grădiniţa Paradisul “Copiilor” Craiova, respectiv Grădiniţa “Floarea Albastră” unde cei mici vor fi premiaţi pentru activitatea dedicată sărbătoririi Zilei Mondiale a Apei: Planşete, desene, Colţul Apei, parada ecologică, etc.

Tot marţi, în Sala Maură a Prefecturii Gorj, călăuziți de mesajele profunde ale acestei zile aniversare, Sistemul de Gospodărire a Apelor Gorj, va susține un eveniment ce are ca scop marcarea  Zilei Mondiale a Apei,  având ca subiect principal tema: “ Natură pentru apă”, ciclul apei și cercul vieții fiind două procese naturale vitale ale căror continuitate și simetrie își condiționează reciproc resursele.

Miercuri 21.03.2018:

A.B.A Jiu Craiova  va fi gazda şedinţei tehnice a Comitetului de Bazin Jiu-Dunăre ce va fi prezidat de prefectul judeţului Dolj, Dan Narcis Purcărescu. Vor fi dezbătute câteva teme arzătoare legate de apă, cea mai importantă fiind igienizarea albiilor de râu din această primăvară şi asumarea responsabilităţilor în acest sens al tuturor instituţiilor implicate.

În cadrul Laboratorului Calitatea Apelor de la sediul Sistemului de Gospodărire a Apelor Gorj vor participa elevii de la Colegiul Tehnic Gheorghe Magheru Tg Jiu, unde vor avea posibilitatea să asiste la determinarea încercărilor fizico-chimice pe diferite subsisteme de apă, efectuate pe diferite echipamente și tehnici de lucru, rezultatele obţinute având rolul de a conştientiza importanţa calităţii apei pentru viaţă.

Joi 22.03. 2018:

Tot la nivelul judeţului Dolj, angajaţii A.B.A Jiu vor avea diferite acţiuni educaţionale (prezentări, seminarii, ore interactive de lucru) pe tema Natură pentru Apă. Aici amintim activităţile efectuate de către cei de la Şcoala Gimnazială Sălcuţa, structura Plopşor, “Școala Gimnazială ,,Marin Sorescu”, Bulzești şi Grădiniţa Ray Kids, toate aflate în perteneriat cu instituţia noastră. Cu toții folosim apa, împreună trebuie să o protejăm pentru generațiile viitoare!

Vineri 23.03.2018

Grădiniţa “Floarea Albastră”  din Craioviţa Nouă aflată în parteneriat cu A.B.A. Jiu va desfăşura o activitate deosebită cu ocazia Zilei Mondiale a Apei (22 Martie). Nici un efort nu e prea mare ca “ seva vieții ” să nu sece!

 

Compartimentul Relaţii Presă

Camelia Bărbuţu, purtător de cuvânt

Tel: 0748101873; 0741205031

E-mail: camelia.barbutu @rowater.ro

biroupresa.apejiu@gmail.com